Banden wisselen, all season banden en zomerbanden

2023-05-02
Waarom is het belangrijk om banden op tijd te wisselen?

In de winter is het noodzakelijk om de juiste banden op uw auto te hebben. Het belang van juiste banden kan bij een glad wegdek niet genoeg benadrukt worden. Zomerbanden, all season banden of winterbanden? Wij leggen u graag uit wat de verschillen zijn tussen deze banden en hoe u de juiste banden voor uw auto kiest.

Banden wisselen

Zomerbanden hebben een betere grip op een droge weg dan winterbanden, maar bij regen of sneeuw hebben winterbanden een significant voordeel. Banden wisselen is dan belangrijk. Wissel daarom altijd van zomerbanden naar winterbanden als de temperaturen dalen. Verwissel ook altijd beide achterbanden tegelijkertijd (indien mogelijk). U krijgt dan de beste prestaties van uw auto. Naast het vervangen van banden moet u ook de bandenspanning controleren met behulp van een drukometer waarmee u ervoor zorgt dat alle banden een gelijke spanning hebben.

All season banden

All season banden zijn een compromis tussen zomerbanden en winterbanden. Sommige mensen kiezen daarom voor all season banden, omdat ze geen banden hoeven te vervangen als de seizoenen veranderen. All season banden hebben een goede grip op droog wegdek, maar bij felle sneeuwval en gladheid laten ze het afweten. Als het in uw land veel sneeuwt, raden we u zonder twijfel aan om winterbanden te gebruiken.

Zomerbanden

Zomerbanden zijn gemaakt van zacht rubber dat naarmate het warmer wordt steeds zachter wordt totdat het gaat smelten. De banden bieden dan extra grip op het wegdek, maar bij gladheid hebben ze minder grip. Het is daarom belangrijk om de temperatuur en het wegtype te monitoren als u zomerbanden gebruikt. Zorg er ook voor dat uw banden goed onderhouden worden, door regelmatig de profielen te controleren en de spanning van de banden te checken.